Projectatelier wint Cultuurtrofee

atelierProjectatelier wint Cultuurtrofee

Projectatelier wint Cultuurtrofee 2023

Het Roeselaarse stadsbestuur, bijgestaan door de Cultuur- en Erfgoedraad, reikte naar jaarlijkse traditie opnieuw de Cultuurtrofee en de Eretekens voor Cultuurverdienste uit. De Cultuurtrofee 2023 was voor de ‘Speciale Operation Artistique’ van het SASK.

Over de Speciale Operation Artistique

Naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne kregen de SASK-leerkrachten van het Projectatelier – Herbert Vandendriessche, Suleika Van der Jeugdt en Thomas Gerard – het idee om ook eens bij een broedervolk binnen te vallen. Maar dan op artistieke, kleurrijke en positieve wijze. Verbindend in de plaats van brekend, niet veroverend maar toenadering zoekend, zoekend naar gelijkenissen, en zonder vooroordelen.

De keuze viel op het Franse grensdorp St. Jans Cappel. De ‘inval’ werd gepland tijdens het Pinksterweekend, 27 en 28 mei 2023, na een intense aanloopperiode. Het evenement werd daarbij groter dan vooraf gedacht, met heel wat meer mensen die noodzakelijk vooraf over de inval moesten ingelicht worden.

Het weekend zelf was een succes met veel enthousiaste bezoekers, zowel uit het dorp zelf, als meegekomen uit Roeselare. Vijfendertig werken, van subtiel en discreet tot grote installaties, vormden een parcours door het dorp. Enkele werken werden na het weekend geschonken en worden nu en in de toekomst permanent in het dorp tentoongesteld. Misschien vormen ze de aanzet tot een kunstenroute.

En er komt nog een vervolg: in het voorjaar 2024 komt er een ‘terugkeermoment’ in Roeselare, onder de werktitel ‘grensoverschrijdend gedrag’. Met een tentoonstelling met werk en beeldmateriaal uit het voorbije weekend en met nieuw werk i.s.m. bewoners van St. Jans Cappel, in de SASK en in de publieke ruimte. Wordt vervolgd dus!

Stad Roeselare en de Cultuur- en Erfgoedraad motiveren laureaat Speciale Operation Artistique van het Projectatelier van de SASK als volgt:

Vijfendertig actoren met hun eigen creatie, kaderend in het grote project om als eenheid naar buiten te komen, is een werk van lange adem, waarbij persoonlijke meningen moeten gekanaliseerd worden tot één geheel. Letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend, waarbij ze ook de hulp kregen van de Franse burgemeester. Met nog een vervolg op komst verdient dit project, als bruggenbouwer in een sterk veranderende wereld, de Cultuurtrofee.

 

Lees nieuwsbericht op hln.be

Lees nieuwsbericht op nieuwsblad.be

Meer over project ‘Speciale Operation Artistique’

Top